Završen drugi natječaj Zaklade Žuta točka

Završen drugi natječaj Zaklade Žuta točka: 18 udruga u programu edukacije i mentorstva za pokretanje donacijskih aktivnosti i pitch za povezivanje s poslovnom zajednicom

Završen drugi natječaj Zaklade Žuta točka: 18 udruga u programu edukacije i mentorstva za pokretanje donacijskih aktivnosti i pitch za povezivanje s poslovnom zajednicom

Žuta točka po drugi put provodi projekt za osnaživanje i poticanje neprofitnih organizacija za pokretanje donacijskih aktivnosti – samo 3% sredstava hrvatske udruge prikupljaju iz donacija građana, a manje od 10% od tvrtki koje posluju u Hrvatskoj

Iako je u Republici Hrvatskoj registrirano više od 50.000 udruga, razvoj civilnog društva i istinski neovisnih, aktivnih i održivih neprofitnih organizacija tek nas očekuje. Naime, od ukupnog broja registriranih udruga, njih oko 33.000 ima Statut usklađen sa Zakonom o udrugama, dok se preko 13.000 udruga smatra neaktivnima jer više od osam godina nisu održale Skupštinu. Kada govorimo o prihodima, uglavnom je riječ o jednome ili o manjem broju izvora po udruzi, a podrška se najviše očekuje iz javnih izvora i EU sredstava – oko 34% sredstava udruge prihoduju samo iz gradskih proračuna*.

Istovremeno, više od 70% građana** želi donirati, a domaći poduzetnici i tvrtke koje posluju u Hrvatskoj ističu svoju posvećenost održivom razvoju, kao i želju za podrškom inicijativama u zajednici, u skladu s njihovom misijom i vrijednostima – oni osiguravaju manje od 10% sredstava udruga. Neprofitne organizacije oslanjaju se uglavnom na osobni kapital, utjecaj i kompetencije osnivača, ističu kako im gotovo uvijek nedostaje resursa te i same prepoznaju deficit konkretnih znanja i vještina za održivo djelovanje u ostvarenju misije i uspjeh u izgradnji odnosa s donatorima.

Želeći osnažiti kapacitete udruga te potaknuti njihovo povezivanje s poslovnom zajednicom, Žuta točka, zaklada za izgradnju filantropske i fundraising kulture u Republici Hrvatskoj, drugu je godinu za redom organizirala natječaj za udruge s područja RH. Prijavile su se 42 udruge, a njih 18 kvalificiralo se za ulazak u program edukacije i mentorstva koji će završiti pitchem (natjecanjem) za donatore iz poslovnog sektora, u ožujku 2023. Udruge će proći ciklus od šest modula edukacije iz područja fundraisinga, strateškog planiranja, liderstva, komunikacije i brendiranja, upravljanja financijama u neprofitnom sektoru i odnosa s donatorima, a donacijske kampanje za pitch pripremit će u suradnji s mentorima, iskusnim predavačima i praktičarima u svojim profesijama.

Projektom se želi potaknuti neprofitne organizacije na pokretanje svojih fundraising aktivnosti kako bi: postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju, imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki te postale kapacitiran partner tamo, gdje se na civilno društvo delegiraju poslovi kojima se javna vlast ne može baviti, što je u skladu s praksom zrelih demokracija.

*Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2019. godini;
**Istraživanje Zaklade Slagalica, 2017.

Žuta točka pokrenuta je kao projekt za izgradnju fundraising kulture i jačanja kapaciteta neprofitnih organizacija, a nakon prvog ciklusa natječaja, edukacije i pitcha, održanih tijekom 2020. i 2021., izrastao je u Zakladu posvećenu izgradnji filantropske i fundraising kulture u Republici Hrvatskoj. Idejna začetnica i pokretačica projekta i Zaklade, Mladenka Majerić, dugogodišnja je iskusna fundraiserica i edukatorica u području strateškog planiranja i savjetovanja u neprofitnom sektoru, a u projekt su se u prvoj godini organizacijski uključili Hrvatska zajednica županija i Zaklada Konrad Adenauer te ga je podržao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Drugi ciklus natječaja i edukacije Žuta točka nastavlja se uz podršku istih partnera, a poslovni subjekti mogu se uključiti kao sponzori edukacije i donatori za pokretanje kampanja odabranih udruga.

Udruge – dobitnice natječaja i edukacije 2022/2023:

Udruga “Krijesnica” za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima; Zaklada Ana Rukavina; Humanitarna udruga Dar dobrote; Udruga savjetovališta “Uz tebe sam”; Judo klub osoba s invaliditetom Ishi; Društvo Naša djeca Vinkovci; Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Pčelica”; Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život” PUŽ; Udruga za ravnopravno roditeljstvo; GEA Pula Klub žena liječenih od raka dojke; Udruga za djecu i mlade Čarobni svijet; Teatar od soli; Isusovačka služba za izbjeglice; Konjički klub satir Vinkovci; Udruga tvornica mladih; Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba; Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i Hrvatska udruga za epilepsiju.

O prvom ciklusu natječaja i edukacije i prvom hrvatskom pitchu za donatore 2021/2022.

17 udruga je kroz 5 tjedana usvajalo znanja iz područja fundraisinga i menadžmenta neprofitnih organizacija, a svojim projektima i prezentacijama najviše glasova žirija osvojile su udruga Lisina avantura iz Matulja koja će prikupljati sredstva za terensko vozilo za prve hrvatske neovisne rendžere te udruga DEBRA za radnu terapiju za djecu oboljelu od bulozne epidermolize koja je svoju kampanju već uspješno realizirala te prikupila donacije u vrijednosti oko 100.000,00 kuna. Sredstva za pokretanje donacijskih kampanja osigurale su im tvrtke A1 Hrvatska i Wiener osiguranje, partneri prve hrvatske fundraising edukacije i pitcha za donatore.

Osobe za kontakt:

Mladenka Majerić
091 125 0512

Katarina Leko
099 2550 374