Predstavljeni rezultati istraživanja Zaklade Žuta točka o navikama doniranja i stavovima o filantropiji građana Hrvatske – „Jesu li građani Hrvatske dobri ljudi?“

Samo 8% građana Hrvatske u zadnje tri godine doniralo je novac, stvar ili uslugu nekoj neprofitnoj organizaciji, pokazalo istraživanje Zaklada Žuta točka o navikama doniranja i stavovima o filantropiji građana Hrvatske – „Jesu li građani Hrvatske dobri ljudi?“

Zaklada za izgradnju filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj – Žuta točka, provela je nacionalno istraživanje o navikama doniranja i stavovima o filantropiji građana Hrvatske – „Jesu li građani Hrvatske dobri ljudi?“.

Istraživanje je provedeno u suradnji s agencijom MediaNet na populaciji odraslih građana Hrvatske u dobi od 18 – 74 godina. Ukupno je ispitano 1005 građana, a podaci su prikupljeni telefonskom anketom/anketnim upitnikom.

Projekt je podržan od strane tvrtke HEP d.d. putem donatorske podrške u okviru natječaja Svjetlo na zajedničkom putu 2023.

Samo 8% građana Hrvatske u zadnje tri godine doniralo je novac, stvar ili uslugu nekoj neprofitnoj organizaciji, a razlozi zašto ljudi ne doniraju su nedostatak novca, što je navelo 57% ispitanika, njih 45% je kao razlog zašto nisu donirali navelo nepovjerenje u udruge, 14% građana nikad nitko nije tražio da doniraju (14%) i nedostatak informacija o radu udruga (14%).

Građani najviše doniraju zbog brige prema osobama kojima je to potrebno, čak njih 80%, njih 22% jer je doniranje u skladu s njihovim vrijednostima, a njih 16% zato što su im pristupili djelatnici neprofitnih organizacija i tražili donaciju.

Zanimljivo je istaknuti kako je najveći udio onih koji su do sada donirali u skupini visokoobrazovanih, njih 42%.

Vrijednost pojedine donacije kretala se u rasponu od 2,00 – 200,00 EUR, a najveći broj ispitanika navodi pojedinačnu donaciju u vrijednosti od 2-5 EUR, njih 54%.

Svi rezultati istraživanja dostupni su na mrežnoj stranici Zaklade Žuta točka, a predstavljeni su 28.11.2023. na istoimenom panelu održanom na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu.

Voditeljica panela bila je Ivana Paradžiković, a sudjelovali su Mladenka Majerić i Gordan Novak iz Zaklade Žuta točka, Sandra Grković i Hrvoje Prpić iz agencija MediaNet koja je provela istraživanje te Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same.

Nakon panela organiziran je okrugli stol na temu „Koliko vrijedi povjerenje donatora – financijska transparentnost i etičnost u organizacijama civilnog društva“.

Okrugli stol je moderirala Đurđica Mostarčić iz Zaklade Žuta točka, a sudionici su bili Janja Markotić iz tvrtke Ernst & Young, Kristina Dimitrov iz tvrtke PWC te Mirela Stanić Popović iz udruge Krijesnica.

Teme okruglog stola su bile:

  • Što znači transparentno voditi financije organizacija civilnog društva?
  • Gdje su najveći izazovi i kako ih riješiti?
  • Jesu li donatorima bitna financijska izvješća organizacija civilnog društva?
  • Koje financijske podatke donatori trebaju dobiti od organizacija kojima doniraju?
  • Kakva su iskustva revizorskih društava u suradnji sa organizacijama civilnog društva?

Na predstavljanju rezultata istraživanja i okruglom stolu okupili su se predstavnici neprofitnih organizacija te poslovnog i javnog sektora.

O Zakladi:

Zaklada Žuta točka osnovana je 2022. godine sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju – civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Svrha Zaklade je podrška neprofitnim organizacijama u filantropskim i fundraising aktivnostima te jačanje individualne i korporativne filantropije i socijalnog kapitala.

Osobe za kontakt:

Mladenka Majerić 091 1250 512

Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

Zuta Tocka 028
Zuta Tocka 039
Zuta Tocka 074
Zuta Tocka 084